суббота, 27 декабря 2014 г.

Зимові свята й обряди. День Святого Миколая в Україні. Праздник Святого Николая.


Зимові свята й обряди. 

День Святого Миколая в Україні.

Праздник Святого Николая. 




Здравствуй, дорогой гость!

Вот уже в Украине и отпраздновали 19 декабря праздник Святого Николая

Очень хочу коротко познакомить Вас с этим интересным народным праздником.

Так как это украинский праздник, поэтому некоторые интересные моменты я опишу на украинском языке.

Зимові свята й обряди.


4 грудня свято Введення, або Третя Пречиста. На Рівненщині говорили: «Введення прийде, свят наведе». І дійсно, це свято відкривало цілий сезон зимових популярних народних свят. Це такі свята, як свято Катерини (7 грудня), Андрія (Молодіжне свято, яке відзначається 13 грудня. Жінки в цей день не пекли хліба, не шили й не пряли, а дівчата напередодні ввечері багато ворожили, завбачуючи свою долю.), Варвари (17 грудня), Сави (18 грудня), Миколи (відзначається 19 грудня), Ганни (22 грудня),  а також Різдво, Новий рік, Водохреще.

Характерним звичаєм Введення був прихід першого відвідувача і віра людей у щасливу, або нещасливу прикмету.

Якщо першим у хату заходив молодий, гарний чоловік та ще й з грішми – добра ознака: увесь рік в оселі будуть усі здорові й будуть «вестися» гроші. Якщо ж до хати заходив немічний, старий та бідний чоловік – це погана ознака: і хворі в хаті будуть, і злидні заведуться… Та найгірше, як до хати увійде стара жінка – «то вже добра не жди…» - так вважали на Хмельниччині.

В окремих регіонах України на Введення починали деякі види робіт, які по повір"ям  мали забезпечити успіх протягом усього наступного року.

На Черкащині у давнину деякі жінки опівночі проти Введення сідали голими на порозі сінешних дверей і пряли самосівні коноплі, «щоб прядиво пішло на руку».

На Поділлі вранці на Введення господині обсипали своїх корів конопляним насінням та змащували олією вим"я, щоб давала багато молока. Щоб ніхто не відібрав живності, обкурювали корів, овець тощо  пахучим зіллям, примовляючи при цьому заклинання.

Із Введенням пов"язані також численні обряди з водою.

День Святого Миколая в Україні!


Свято, яке припадає на 19 грудня. У народних віруваннях святий Миколай виступає помічником і заступником хлібороба. Та найбільше його шанували діти, для яких він був почесним охоронцем. Навіть існує легенда про те, що Миколай рятував дітей серед моря.

Традиційно в Україні, особливо у західних областях, до цього свята готували обрядові дійства. Увечері хтось найповажніший з родини, більш усього дідусь, перевдягався на вулиці в «доброго Миколая» (на зразок Діда Мороза), заходив до оселі з подарунками, які батьки, знаючи про дитячі забаганки, готували заздалегідь. Вручаючи кожному окремо подарунок, святий Миколай згадував усе те добре, що зробив малюк протягом року, і соромив за нечемні вчинки. 


Відтак діти свято вірили в існування цього доброго захисника й намагалися не гнівити діда Миколая, який знає про все.

На Львівщині та Тернопільщині до цього свята випікали спеціальне печиво "миколайчики" і клали їх дітям уночі під подушку.


У народі вважали, що зимовий Микола є також опікуном диких звірят. На Черкащині була така легенда:

«Якось чоловік їхав лісом і захопила його ніч. Мусив ночувати. Випріг він воли, дав сіна. Коли дивиться: недалечко від нього на пустирі звіряче збіговисько. Злякався чоловік, ще б пак! Вовки, лисиці, зайці, ведмеді. Таке назбігалося – страх глянути! Сидить заєць поруч із вовком і не боїться його. «Що за диво?» - думає чоловік.

А коли від серця відлягло, він пильніше придивився і побачив: сидить поміж звіриною святий Миколай старий сивий чоловік. Сидить і щось тим звірям розказує, а вони слухають, розвісивши вуха…»

Особливою повагою в народі користувалася  ікона Миколи Чудотворця. Вона була майже в кожній оселі, оскільки він захищав всіх бідних та знедолених.

У цей день люди також не оминали нагоди спостерігати за погодою. Якщо на Миколая впаде великий іній, то буде гарним врожай хліба, коли ж мороз, то також на добрі хліба й огородину. Тому ж казали: «Хвали зиму після Миколи!»

День Святого Николая в Украине! зараз на російській мові.


Праздник, который приходится на 19 декабря. В народных верованиях святой Николай выступает помощником и заместителем земледельца. Но больше всего его уважали дети, для которых он был почетным охранником. Даже существует легенда о том, что Николай спасал детей среди моря.

Традиционно в Украине, особенно в западных областях, к этому празднику готовили обрядовые действа. Вечером кто-то уважаемый из семьи, более всего дедушка, переодевался на улице в «доброго Николая» (вроде Деда Мороза), заходил в дом с подарками, которые родители, зная детские прихоти, готовили заранее. Вручая каждому отдельно подарок, святой Николай вспоминал все то хорошее, что сделал ребенок в течение года, и стыдил за невежливые поступки. 

Поэтому дети свято верили в существование этого хорошего защитника и пытались не гневить деда Николая, который знает обо всем.

На Львовщине и Тернопольщине к этому празднику выпекали специальное печенье "миколайчики" и ложили их детям ночью под подушку.


В народе считали, что зимний Николай является также опекуном диких зверей.

Особым уважением в народе пользовалась икона Николая Чудотворца. Она была почти в каждом доме, поскольку он защищал всех бедных и обездоленных.

В этот день люди также наблюдали за погодой. Если на Николая упадет большой иней, то будет хороший урожай хлеба, а если мороз, то также на хорошие хлеба и огородину. Поэтому говорили: «Хвали зиму после Николая!»

В следующей статье я хочу поговорить с Вами о Рождестве, празднике Нового года и о Крещении.

Поздравляю Вас, дорогой гость, с наступающим Новым  2015 годом! 

Пусть Овечка в Новый год
много счастья принесет,
и здоровья, и достатка,
и чтоб было в семье гладко.
Коль Овечка всё ж лохмата,
принесёт пусть много злата.

Пусть Овечка в Новый год
много сил Вам принесёт.
И чтоб добрый Дед Мороз
Всем подарочки принёс.
И пусть в этот Новый год
Мир и радость к Вам придет.

И чтоб у Вас было прекрасное здоровье в Новом году, предлагаю Вам познакомиться с Чудом жизни – функциональным питанием, которое принесло многим людям и во многие семьи радость жизни и счастье быть здоровыми. Читайте здесь отзывы и результаты применения продукта Ламинин.  



Счастливых праздников Вам и здоровья!!!



P.S. Вам понравилась статья? Хотите поделиться с друзьями? Нажмите кнопку «Закладки» внизу и выберите соц сети. Спасибо!


ОднаКнопка


1 комментарий:

  1. Служба Le_Meridian Funding превысила их требования, чтобы помочь мне с моим кредитом, который я использовал, чтобы расширить свой аптечный бизнес. Они были дружелюбны, профессиональны и абсолютно самоотверженны. Я рекомендую всем, кто ищет кредит, связаться с нами. Email..lfdsloans @ lemeridianfds.com Или lfdsloans@outlook.com.WhatsApp ... + 19893943740.

    ОтветитьУдалить